Maag- en darmklachten

Pfffff… Je hebt buikpijn, diarree, last van winderigheid of een opgeblazen gevoel. De huisarts en het ziekenhuis hebben alles al onderzocht, maar kunnen niets geks vinden. Samen met twee miljoen Nederlanders heb je chronische darmklachten. Zelfs na de begeleiding door een diëtist blijven de klachten aanhouden of keren de klachten na enige tijd weer terug. En nu? Zou het niet fijn zijn om te weten wat de oorzaak is van jouw klachten? Bij maag- en darmklachten is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt

Als orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige weet ik uit ervaring dat de oorzaak van maag- en darmklachten veelal te vinden is in een intolerantie of een infectie. Een (intolerantie) bloedtest zorgt vaak voor opheldering. Vervolgens pakken we de oorzaak samen aan om de klachten te verminderen. Samen stellen we een uitgebreid voedingsplan op en ik leer je hoe dit later zelf kunt doen.

Aanhoudende buikpijn

Een van de bekendste maag- en darmklachten. Iedereen heeft af en toe wel eens buikpijn of buikklachten. Dit kan door emoties komen, maar ook door (verkeerde) voeding. Wanneer klachten blijven terugkomen en de buikpijn chronisch wordt, kun je hier heel veel last van hebben en kan het je zelfs beperken in je dagelijks leven.

Oorzaak: Aanhoudende buikpijn kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan buikpijn bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een overbelaste maag. Verkeerde voeding kan voor een overmaat aan boeren zorgen, maar het kan ook worden veroorzaakt door een infectie in de darmen die om de zoveel tijd opspeelt. Aangezien buikpijn een algemeen begrip is, kunnen de klachten ook worden veroorzaakt door maagzuurproblemen, verteringsproblemen of een voedingsintolerantie. De praktijk leert dat de klachten over het algemeen gelukkig goed te behandelen zijn.

Oplossig: Vermijd eerst hele koude of scherpe voeding. Drink veel water (met wat Himalaya zout) en observeer wanneer de buikpijn begint. Heel vaak ontstaat de buikpijn door bepaalde voeding. Wil je weten welke voeding? Met behulp van bloedonderzoek en/of ontlastingsonderzoek kunnen we gemakkelijk achterhalen welke voeding de oorzaak is van jouw klachten.

Chronische diareee

Men spreekt van diarree wanneer er sprake is van grote hoeveelheden dunne, waterige ontlasting. In de meeste gevallen duurt diarree gelukkig niet zo lang en ben je er met een dag of twee weer vanaf. Wanneer het korter dan twee weken aanhoudt, spreekt men van acute diarree. Wanneer dit langer duurt dan twee weken is er sprake van chronische diarree. 

Oorzaak: Diarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, een parasiet of een virus. Chronische diarree kan worden veroorzaakt door een voedingsintolerantie, hormonale afwijkingen, ontstekingen van het darmslijmvlies, stress of het gebruik van geneesmiddelen zoals antibiotica. Diarree wordt ook veroorzaakt door radiotherapie bij bestralingen.

Oplossing: Bij diarree is het belangrijk om eerst de infectie aan te pakken en vervolgens het darmslijmvlies weer op te bouwen. Met gericht onderzoek van de ontlasting kom je erachter met welke infectie je te maken hebt, hoe je darmmicrobiota (darmflora) ervoor staat en wat er nodig is om het darmslijmvlies te ondersteunen. Concreet kun je denken aan een aanpassing in je voedingspatroon en ondersteuning van het herstel van de darmflora met behulp van de juiste voedingssupplementen.

Last van winderigheid

Wederom een herkenbare klacht uit het rijtje maag- en darmklachten voor velen. Elk mens laat dagelijks winden. Van nature wordt dit veroorzaakt doordat wij lucht inslikken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het eten, wanneer je je eten doorslikt. Sommige soorten voedsel worden niet goed verteerd in de dunne darm. Het niet verteerde eten wordt het door fermentatiebacteriën in de dikke darm bewerkt zodat het toch opgenomen kan worden door het lichaam. Hierbij komen onder andere de gassen methaan en waterstofsulfide vrij. Deze gassen zorgen voor een onaangename geur van de winden.

Oorzaak: Er kunnen verschillende oorzaken van winderigheid zijn. Voorbeelden zijn: een tekort aan verteringsenzymen, het niet goed kauwen, een voedingsintolerantie, te vaak eten of verkeerde voeding.

Wat te doen tegen winderigheid: Het is belangrijk om eerst op onderzoek uit te gaan en de voeding aan te passen. Een simpele manier om erachter te komen wat de overmaat aan gassen in jouw darmen veroorzaakt is om telkens een ander voedingsmiddel tijdelijk uit je voedingsroutine te schrappen. Zo kun je er op een eenvoudige manier achter komen met welk type voeding jouw darmen minder blij zijn. Een snellere oplossing is een intolerantie test . De uitslag laat zien tegen welke voeding jij intolerant bent.

Door de juist voeding te eten en de spijsvertering eventueel te ondersteunen met voedingssupplementen zal de winderigheid afnemen. Neemt de winderigheid toch niet af? Dan kan dit duiden op een overgroei van slechte bacteriën in de darmen. Het onderzoeken van jouw ontlasting kan opheldering geven over de oorzaak van de winderigheid. .

Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wordt ook wel spastische darm of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Dit is een chronische darmstoornis. Constipatie (verstopping), diarree, buikpijn, winderigheid en boeren zijn veelvoorkomende klachten bij mensen die last hebben van PDS. Het verschil met andere aandoeningen aan de darmen is dat er geen zichtbare afwijkingen zijn zoals weefselbeschadiging of tumoren.

Oorzaak: Bij PDS is de oorzaak vaak onduidelijk. Het uitsluiten van een gluten-, tarwe-, of koemelk-allergie/intolerantie is hierbij van belang. Wanneer je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen en je deze toch blijft eten, zal PDS alleen maar verergeren. Je darmen hebben inmiddels moeite met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen en dat gaat gepaard met vaak ernstige klachten en ongemakken. Daarnaast is er bij PDS vaak sprake van een infectie, meestal een schimmelinfectie. Het darmslijmvlies is dan geïrriteerd en dat zorgt voor vervelende darmklachten.

Oplossing Prikkelbare darmsyndroom (PDS): De eerste stap om PDS te verlichten is een aanpassing van het voedingspatroon. Om te kijken hoe we de voeding moeten aanpassen, moeten we eerst kijken welke voeding niet goed verteerd wordt door jouw lichaam. De volgende stap is om de infectie aan te pakken en het darmslijmvlies te herstellen. Een intolerantietest. en een ontlastingsonderzoek geven ons duidelijkheid wat er aan de hand is en welke stappen we moeten volgen om de darmbalans te herstellen.

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een typische klacht die komt kijken bij maag- en darmklachten. Het hebben van een opgeblazen gevoel komt het meest voor direct na het eten. Sommige mensen hebben dit echter ook de hele dag door. Een aanhoudend opgeblazen gevoel kan zorgen voor opkomend maagzuur, buikpijn, irritatie en een misselijkheidsgevoel. In de meeste gevallen heeft het geen medische oorzaak, maar ligt het probleem in het voedingspatroon.

Oorzaak: Een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door het eten van voeding wat je darmen niet goed kunnen verteren, of het eten van voeding waar je darmen gevoelig voor zijn. Er is sprake van te veel gasvorming in het verteringsstelsel waardoor je buik opzet. Dit kan klachten zoals pijn of irritatie veroorzaken. Na verloop van tijd worden de klachten vanzelf minder.

Oplossing: In de meeste gevallen is een simpele verandering in je voedingspatroon al voldoende. Met behulp van een intolerantietest kom je erachter op welke voeding je darmen niet goed reageren. Wanneer de klachten niet zijn verholpen na een aanpassing in het voedingspatroon, ligt door oorzaak waarschijnlijk bij een verstoorde darmflora. De goede en slechte bacteriën in je darmen zijn dan uit balans. Dit kan een infectie of een overgroei van slechte bacteriën in de darmen tot gevolg hebben. Een aanpassing van het voedingspatroon geeft doorgaans het beste resultaat. 

Last van diarree met bloed, slijm en buikkrampen

Bij colitis-ulcerosa is er sprake van een ernstige ontsteking in de dikke darm. Kenmerkende symptomen zijn: diarree, veelal met bloed, slijm en hevige buikkrampen in de onderbuik. Wanneer je niks doet aan deze aandoening richt het veel schade aan in de darmen. Het lichaam kan door de ontsteking minder goed voedingsstoffen opnemen waardoor infecties de kans krijgen om de kop op te steken. Stille ontstekingen (soms ook wel kleine ontstekingen genoemd) zijn de bron voor bijna alle ziekten en aandoeningen in het lichaam. Het is belangrijk om die ontstekingen onder controle te krijgen en de infectie aan te pakken.

Oorzaak: Colitis-ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben dezelfde klachten en voor een groot gedeelte dezelfde oorzaak. Een verstoring in de darmflora zorgt ervoor dat verteringsenzymen niet goed worden uitgezet. Op lange termijn is dit schadelijk voor de darmen. Deze worden infectiegevoelig en er is op regelmatige basis sprake van diverse ontstekingen. Door de aanhoudende verstoring blijft het darmslijmvlies gevoelig en krijgt het niet de kans om zichzelf te herstellen.

Oplossing: De primaire oorzaak ligt hier altijd bij de voeding. Allereerst moeten we erachter komen voor welke voedingsmiddelen je darmen overgevoelig zijn en vervolgens moeten we zo snel mogelijk deze voedingsmiddelen, die de ontstekingen veroorzaken, uit je voedingspatroon schrappen. Ten tweede is het belangrijk om de infectie en de ontstekingen tegen te gaan, het darmslijmvlies te beschermen en verteringsenzymen weer goed te laten werken. Dit is geen Quick fix maar een langdurige interventie. Wil je graag hulp? Neem dan gerust contact met me op.

Orthomoleculaire oplossing en begeleiding

Welke maag- en darmklachten je ook hebt, er bestaat altijd een oplossing om jouw klachten flink te verminderen. Allereerst voer ik een onderzoek uit om de achterhalen van de oorzaak is van jouw klachten, bijvoorbeeld met behulp van een bloedonderzoek of een intolerantietest. Vervolgens ontwikkel ik een voedingsplan op maat waarmee ik rekening hou met jouw wensen rondom een veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm of en een noten-arm voedingspatroon. Ter aanvulling op eventuele tekorten, schrijf ik je ook supplementen voor.

Inclusief bij een traject van Justjordy.nl is de toegang tot een platform vol heerlijke recepten en lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle- en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.

Ben jij er klaar voor om de oorzaak van jouw klachten aan te pakken?

De voeding en eventuele supplementen zijn gericht op het volgende: