Je herkent het ongetwijfeld. Buikpijn na het eten. We ervaren het allemaal wel eens. Je hebt net lekker gegeten, wellicht ook iets teveel. Je buikt uit aan tafel of op de bank en merkt dan dat je buikpijn krijgt. Andere veelvoorkomende klachten zijn een opgezette buik of buikkrampen. Misschien komt het regelmatig voor bij je of juist helemaal niet regelmatig. Eigenlijk is dat net zo vervelend.  Wat nu? Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Het kan zijn dat je reageert op voeding. Niet voeding in het algemeen, maar bepaalde voedingsstoffen of producten. dit kan ervoor zorgen dat de maag minder goe gaat werken. In de maag wordt een gedeelte van de voeding verteert. Dit zijn met name eiwitten. Als die vertering in de maag al niet goed gaat, is de kans groot dat het verderop in de darmen ook niet goed gaat. Zie het als een domino effect. Als er één steentje blijft staan, voorkomt dat dat het hele veld omgaat. En in dit geval wil je juist wél dat het hele veld omvalt. 

Doordat voedsel niet goed verteerd is, neem je minder voedingsstoffen op. De onverteerde resten komen in de dunne en dikke darm terecht. Daar wordt het verder verteerd door bacteriën en schimmels. Hier kun je last van krijgen. 

Wanneer de schimmels of bacteriën voedsel omzetten om hier energie uit te halen, komt er gasvorming vrij. Deze gasvorming zorgt voor een opgezette buik en maag- en of buikpijn. Dit kan dus je klachten verklaren. Dit kan ook de oorzaak zijn dat je dus niet direct na het eten last krijgt, maar juist later. Krijg je direct na het eten buikpijn? Dan kan het zijn dat je te weinig maagsap aanmaakt of dat er iets mis is met de maagsappen. Of dat je maagzuur niet goed werkt. Ook dit kan zorgen voor klachten of last geven. 

Een andere oorzaak van buikpijn na het eten kan langdurig medicijngebruik zijn. Het langdurig gebruiken van medicijnen heeft een groot effect op de maag. Doordat de maag het hier zwaar mee heeft, gaat de vertering ook minder soepel. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de vertering van eten altijd maar goed gaat, maar als je maag al aangetast is door medicijngebruik dan is het niet vreemd dat de maag het zwaarder krijgt met haar basistaak. 

Om buikpijn na het eten op te lossen, kun je de voeding waar je op reageert of moeite mee heeft even mijden of volledig links laten liggen. Met een intolerantie test of een energetische meting kun je achterhalen welke voeding je maag het leven zuurt maakt. Vaak is het aanpassen van de voeding al een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat de buikpijn of maagklachten minder worden.

JustJordy Logo Header / Onderzoek / Ontlastingsonderzoek / Verkoudheid / Orthomoleculair therapeut / Buikpijn

Wil je aan de gang met jouw gezondheid?

 Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Laten we samen kijken wat orthomoleculaire therapie voor jou kan doen.