Zenuwstelsel gerelateerde aandoeningen

ADHD

Attention Deficit Hyperactivity Disorder of ADHD wordt gekenmerkt door aandachtstekort, concentratiestoornissen, hyperactiviteit en impulsiviteit. ADHD komt vaker bij jongens voor en komt zowel bij kinderen als bij volwassen voor. Beeldvormend onderzoek bij mensen met en zonder ADHD laat verschillen zien in de anatomie en stofwisseling van de hersenen. De oorzaak is nog onbekend. Voedingsadditieven, bestrijdingsmiddelen, loodbelasting en voedselallergiën spelen mogelijk een rol.

Leer- en concentratieproblemen

Problemen met leren en concentratie kunnen ontstaan door stress, een tekort aan micronutriënten zoals mineralen en vitamines, voedselafhankelijkheid van suikers, en een belasting door zware metalen in het lichaam.

Migraine

Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen de vijftien en vijfendertig jaar. De symptomen zijn een bonzende hoofdpijn (vaak aan 1 kant van het hoofd), misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en bepaalde geuren. Voorafgaand aan een migraineaanval komt vaak verminderde concentratie, vermoeidheid en toegenomen gevoeligheid. In de praktijk zien we dat voedselintoleranties een oorzaak kunnen zijn van migraine; deze dienen eerst uitgesloten te worden.

Neuropathie

Neuropathie is de verzamelnaam van klachten waarbij zenuwen niet meer goed functioneren. Klachten kunnen zijn: een doof gevoel, tintelingen en krachtvermindering. Zenuwen kunnen bekneld of door stress overprikkeld raken, of kunnen minder goed functioneren door een tekort aan micronutriënten zoals mineralen en vitamines.

Multipele sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Dit kan in verschillende sterktes voorkomen. De zenuwen werken dan minder goed. Zo wordt de prikkelgeleiding aangetast doordat de isolatielaag om de zenuw (de myelineschede) ontstoken is. Klachten kunnen zijn: spierzwakte, spastische verlamming, onwillekeurige bewegingen, evenwichtsstoornissen, coördinatiestoornissen en tintelingen.

Aanpak en begeleiding

Je wordt begeleid in jouw voedingskeuze. Bij het opstellen van het voedingsplan maak ik gebruik van bloedonderzoek en in overleg darmonderzoek. Hieruit kunnen voedingsintoleranties voortkomen. Het voedingsplan word op jouw afgestemd waarbij ik rekening houd met veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm en een noten-arm voedingspatroon (of indien andere aanpassingen). Voeding en supplementen zijn erop gericht om:

de klachten te verminderen;

de ontstekingen te verminderen;

de frequentie en intensiteit van de aanvallen te verminderen;

hyperactief gedrag te verminderen;

de concentratie en het leervermogen te vergroten;

de zenuwcellen te beschermen;

stress te verminderen.

Wanneer het jouw doel is om te stoppen of te minderen met jouw medicatie moet je dit in overleg doen met jouw huisarts of specialist.

Je krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.